Mladi diplomanti

Mlad, s (skoraj) končanim faksom in (skoraj) brezposeln?
OK, si se našel?
Potem pa lahko začnemo.

Blink 182 so prepevali “Nobody likes you when you’re 23” in marsikdo se znajde v situaciji, ko ugotovi, da podobno velja tudi za 24, 25, 26 in tako naprej. Nisi več študent oz. imaš za seboj diplomo, po možnosti celo magisterij, pred seboj pa širjave možnosti in v teh širjavah si povsem izgubljen, zaposlovalci pa pravijo, da imaš premalo izkušenj, da še nisi bil redno zaposlen…

Dejstvo je, da ne želimo promovirati množičnega izseljevanja iz Slovenije. Je pa skorajda znanstveno dokazano, da ima mobilnost mladih pozitiven vpliv na našo zaposljivost. Študija o učinkih programa Evropske unije Erasmus je namreč pokazala, da imajo diplomanti z mednarodnimi izkušnjami precej izboljšan položaj na trgu dela. Z mobilnostjo v tvojem življenjepisu se zmanjša verjetnost, da boš dolgotrajno brezposeln/-a, pet let po zaključku študija pa jih je brezposelnih 23 % manj. Ne gre le za strokovno znanje, ki ga pridobiš na izmenjavi, pač pa za osebnostne lastnosti, ki jih razviješ stran od doma – strpnost, samozavest, sposobnost reševanja problemov, odločnost, radovednost (povzeto po raziskavi).

e

Ne poznamo pa le mobilnosti znotraj programa Erasmus+, danes ti želimo namigniti kar nekaj drugih možnosti, ki jih imaš po zaključenem študijo (ali celo že vmes).


Želiš v tujino oditi na delo v (običajno) nevladno organizacijo, kjer se boš lahko preizkusil v delu z mladimi z manj priložnostmi, socialnem delu s starejšimi, delu na področju trajnostnega razvoja, fotografiranju, skrbi za družabna omrežja organizacije, novinarskih opravilih, kulinariki,…?

Potem se odloči za Evropsko prostovoljno službo.

Tvoji potni stroški bodo pokriti v 90 %, prejmeš pa tudi stroške prehrane, pokrito je bivanje v enoposteljni sobi in mesečna žepnina. Tvoja služba lahko traja od 2 do 12 mesecev.

Bi rad/-a opravljal/-a praktično usposabljanje v mednarodnem okolju oz. v eni izmed držav članic EU, EFTA/EEA (Islandija, Lihtenštajn in Norveška) ali v Turčiji, Švici in imaš še vedno status študenta?

Potem je čas za Erasmus prakso.

Izbereš si podjetje ali center izobraževanja, torej poiščeš delodajalca v tujini (pri čemer to ne sme biti evropska institucija ali diplomatsko predstavništvo RS v tujini) in za 4 mesece prejemaš Erasmus finančno pomoč v vrednosti 350 € z možnostjo dodatka 150 € s strani Sklada RS za razvoj kadrov in štipendije.

Če te posebej privlačijo severne države, ki niso članice EU – Islandija, Norveška ali Lihtenštajn – bi bilo morda primerno razmisliti o pripravništvu v eni izmed njih. Za to potrebuješ status študenta.

Izberi program EGP in Norveški finančni mehanizem.

Za obisk med 6 tedni in 3 meseci pridobiš štipendijo 900 € na mesec in povrnitev potnih stroškov, sam/-a pa si v eni izmed teh držav poiščeš delodajalca.

V primeru, da se v nobeni izmed zgornjih možnosti ne najdeš, je tudi za mlade brez statusa še veliko drugih priložnosti. Preveri evropske forume in iskalnike za iskanje pripravništev in služb ali pa si oglej ponudbe organizacij kot so AIESEC ali IAESTE.

Te zanima več o tvojih možnostih v tujini?

Piši nam na internationalboard@skis-zveza.si ali pa se udeleži naše delavnice “Po izkušnje v tujino!” v torek, 21. oktobra, med 16.30 in 17.30 na Gospodarskem razstavišču v predavalnici B – več o predavanju najdeš tukaj.

 

Sabina Carli,

Mednarodni odbor Zveze ŠKIS

 

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *