Poračun za januarske vozovnice

Študente in dijake je konec lanskega leta presenetila novica o podražitvi subvencioniranih vozovnic, za katere naj bi plačevali od 10 do 15 evrov več kot v prejšnjih mesecih, zraven pa naj bi doplačevali tudi mestni prevoz.

Razlog naj bi predstavljala pobuda za referendum proti Zakonu o izvrševanju proračuna, ki pa se je umaknil prepozno, da bi januarja že veljale običajne cene vozovnic. Zato je Ministrstvo za infrastrukturo in prostor za januar napovedalo, da bodo ”na MzIP v okviru spremembe pravilnika, ki bo s 1.2.2013 vrnil nivo cen na stanje ob uveljavitvi novega sistema

subvencioniranja 1.9. lani, predvideli tudi ustrezno kompenzacijo na račun višjih cen, ki bodo veljale v mesecu januarju.” Sedaj pa so se na Ministrstvu odločili, da bodo razliko v ceni dijakom in študentom povrnili šele v mesecu juniju. Tako se zopet sprašujemo o pravičnosti takšnega delovanja in o razlogih zanj, saj v mesecu juniju dijaki šole ne obiskujejo cel mesec, študenti pa imajo takrat izpitno obdobje in zato mnogi ne uporabljajo mesečne vozovnice, saj je ne potrebujejo. Ob tem se nam postavlja več vprašanj: Kam bo šel torej presežek nevrnjenega denarja? Ali bodo imeli študenti in dijaki, ki ne bodo izkoristili možnosti cenejših junijskih vozovnic, možnost le-te izkoristiti septembra oziroma oktobra? Bomo torej študenti in dijaki plačevali nepremišljeno, že tretje v zadnjih petih mesecih, spreminjanje Pravilnika o določanju cen subvencioniranega prevoza?

Država se je v zadnjih mesecih izkazala kot neizplačnik socialnega sistema. Tako kot zamuja z odločbami pri Zoisovih in državnih štipendijah, neupravičeno in protizakonito odreka dodatek za bivanje štipendistom, tako ravna tudi sedaj, ko naj bi študenti s preplačanimi vozovnicami kreditirali državo za pol leta- brez obresti.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *