ŠOS zaskrbljen nad napovedanimi varčevalnimi ukrepi

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so zaradi novih predlogov varčevalnih ukrepov vlade Mira Cerarja zaskrbljeni. Tudi nova vlada očitno v mladih ne prepoznava potencialov za prihodnost in razvoj države. Nasprotno, kaže se, da smo mladi po mnenju slovenske politike tista socialna skupina državljanov, ki lahko na papirju prenese vse. V ŠOS-u so zgroženi, da bodo napovedani varčevalni posegi obremenili z levjim deležem prav segment mladih oziroma šolajočih. Od skupnega zneska, ki ga vlada namerava privarčevati v letu 2015, se namreč kar 10 odstotkov nanaša na mlade.

 

 

Najbolj zaskrbljujoča  je načrtovana drastična podražitev študentskega dela. Dejstvo je, da se to področje v Sloveniji mora urejati sistemsko in transparentno, upoštevaje ključne socialne komponente, ki jih za dijake in študente in njihove družine le-te tudi predstavljajo. Zlasti z vidika poglabljanja gospodarske in socialne krize, večanja brezposelnosti med mladimi ter neučinkovite in nekonsistentne štipendijske politike države. V ŠOS-u želijo s tem odzivom vlado opozoriti, da mladi ne bomo pristali na takšno neodgovorno obravnavanje. Možnosti za reševanje nastale situacije je res da več, želijo pa si, da bi te probleme reševali v duhu tvornega socialnega dialoga, ne pa na ulicah. V kolikor vlada ne bo prisluhnila njihovim zahtevam, se bomo mladi primorani boriti za svoje pravice z vsemi razpoložljivimi legitimnimi sredstvi in mednje sodijo tudi protesti.

V ŠOS-u menijo, da je nesprejemljivo, da država denar za varčevanje jemlje tam, kjer je to očitno najlažje, in ne tam, kjer bi ga morala jemati. Predlagani varčevalni ukrepi po njihovem mnenju nikakor niso sistemski in obstaja bojazen, da bi s takim poseganjem v segment študentskega dela povzročili le njegovo ukinitev in nove sistemske luknje. Mladim pa bi vzeli še tisto malo, kar jim v teh razmerah visoke brezposelnosti in socialnih težav, omogoča šolanje in preživetje njih samih in pogosto tudi njihovih družin. Študentsko delo nenazadnje omogoča tudi pridobivanje delovnih izkušenj, ki jih delodajalci zahtevajo pred morebitnim zaposlovanjem.

Člani ŠOS-a so razočarani tudi, da je imela politika v času volilnih kampanj polna usta obljub o celostni obravnavi mladih in o sistemskih ukrepih, predlagani varčevalni ukrepi, ki so jih dobili zdaj na mizo, pa so popolno nasprotje temu. Takšen način dela ne vodi do rešitev, ampak le na ulico. Od vlade zato pričakujejo socialni dialog, predstavitev izračunov, vključitev v vse pogovore, ki kakorkoli posegajo v socialni položaj študentov in mladih nasploh, ter sistemsko in celostno obravnavo. Verjamejo, da skupaj lahko najdemo rešitev, vendar ne na tak enostranski in nesistemski način.

Vlade so do sedaj že privarčevale na mladih in sicer na področju štipendiranja, otroških dodatkov za dijake, študentske in dijaške prehrane ter občasnega in začasnega dela dijakov in študentov, ukinjena je bila subvencija za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja mladih, zmanjšala se je višina subvencije za bivanje pri zasebniku, z omejitvami se je poseglo tudi v subvencioniran prevoz dijakov in študentov, plačevanje obveznega zdravstvenega zavarovanja se je za študente podražilo, posebna osebna olajšava pri dohodnini za vzdrževane člane družine pa se je znižala.

Gledanje na mlado generacijo kot na vir potencialnih proračunskih prihodkov in reševanje najhujših socialnih in strukturnih problemov skozi bilance in številke bo za sabo pustilo opustošenje in še dodatno drastično poslabšalo socialni položaj mladih. Beg možganov v tujino se bo s takim ravnanjem in odnosom države do mladih nedvomno le še povečal.

 

Po poročilu Eme Knez

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *