Subvencioniran javni prevoz

Avtor: Janja Hren, Marko Ruperčič

Za subvencije prevozov za dijake in študente se od 24. aprila 2013 uporablja Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu (ZPCP-2E). Do subvencionirane mesečne vozovnice so upravičeni tisti dijaki, vajenci in študenti, katerih prebivališče je od izobraževalne ustanove oddaljeno vsaj 2 km. Kljub uveljavitvi Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o prevozih v cestnem prometu, Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev še vedno določa brezplačen prilagojen prevoz težje ali težko gibalno oviranim osebam.

 

-razred-

-mesečna vozovnica-

-polletna vozovnica-   -oktober – januar-

-polletna vozovnica-                 -februar – junij-

-letna vozovnica-           -oktober – junij-

1) 2 km – 60 km

25 €

90 €

112,5 €

180 €

2) 60 km – 90 km

35 €

130 €

162,5 €

270 €

3) 90 km –>

55 €

210 €

262,5 €

450 €

 

vozovnica za

10 voženj/mesec

20 €

70 €

87,5 €

135 €

 

mestni prevoz  
Ljubljana

10 €

40 €

50 €

90 €

Maribor

5 €

20 €

25 €

45 €

Jesenice

15 €

60 €

75 €

135 €

Kranj

0 €

0 €

0 €

0 €

Koper

0 €

0 €

0 €

0 €

Novo mesto

0 €

0 €

0 €

0 €

 

 

Medkrajevni potniški promet
Splošna subvencionirana mesečna vozovnica: namenjena je tistim študentom in dijakom, ki se dnevno vozijo od kraja stalnega prebivališča do kraja izobraževanja.  Cena subvencionirane mesečne vozovnice je odvisna od oddaljenosti kraja bivanja od kraja izobraževanja.

Mesečna vozovnica za 10 voženj: je namenjena vsem dijakom in študentom, ki jim zadostuje 10 voženj v enem mesecu med krajem stalnega prebivališča in krajem študija. Predvsem je torej namenjena tistim študentom in dijakom, ki začasno bivajo v kraju, kjer se izobražujejo. Cena mesečne vozovnice je neodvisna od razdalje.

 

Mestni potniški promet
Tisti študenti in dijaki, ki v kombinaciji z medkrajevnimi vozovnicami koristijo vozovnice za mestni potniški promet, morajo le te nekje doplačati.
Kako do subvencionirane mesečne vozovnice?

Pred začetkom šolskega leta (najbolje čimprej že od konca avgusta naprej, da se izogneš gneči) izpolniš vlogo za izdajo subvencionirane mesečne vozovnice (vloga je dostopna na:http://subvencije.ijpp.si/portal/1&cat=3&type=2&news_id=55). Vlogo odneseš na svojo izobraževalno ustanovo, kjer jo potrdijo.

Z vlogo odideš do svojega prevoznika, pri tem pa ne pozabi osebnega dokumenta! Tam boš kupil vozovnico, ob tem pa pridobil tudi potrdilo o nakupu vozovnice. S tem potrdilom se potem odpravi do ponudnika mestnega prometa, kjer potem kupiš oziroma brezplačno pridobiš mestno vozovnico (odvisno od mesta, kjer koristiš vozovnico za mestni promet – glej zgoraj). Če boš koristil samo vozovnico za mestni promet, se z vlogo odpravi direktno k izvajalcu mestnega prometa.

Opisani način pridobitve mesečne vozovnice velja le za prvo pridobitev vozovnice v šolskem letu. V naslednjih mesecih vse poteka enako, le vloge ti ni potrebno vsak mesec sproti potrjevati, tako da se k izvajalcem prevoza odpraviš le z elektronsko vozovnico.

Kaj torej potrebuješ za prvi nakup subvencionirane vozovnice v šolskem letu:
•    veljavni osebni dokument,
•    izpolnjeno in na izobraževalni ustanovi potrjeno vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice,
•    elektronsko izkaznico oziroma čip kartico, če ti je le-ta ostala še od prejšnjega leta. V primeru, da je to tvoje prvo študijsko leto, jo kupiš pri izvajalcu prevoza.

Pozor: datum, od katerega si lahko prvič urediš mesečno vozovnico za naslednji mesec, ter rok veljavnosti vozovnice (do katerega v naslednjem mesecu vozovnica velja) sta odvisna od izvajalca prevoza. Najbolje, da se pozanimaš pri svojem izvajalcu oziroma izvajalcih prevoza, kateri datumi veljajo zate. Pri tem bodi tudi pozoren, na to, da se vozovnici za medkrajevni in mestni potniški promet, po roku veljavnosti lahko razlikujeta!

Več o subvencioniranju javnega prevoza za dijake in študente si lahko prebereš na novi spletni strani Ministrstva za infrastrukturo in prostor: http://subvencije.ijpp.si/

 

Prevoz.org
Za enkratne vožnje po Sloveniji predlagamo, da si ogledaš portal prevoz.org, kjer lahko ponudiš ali dobiš najcenejši prevoz med kraji po Sloveniji.

 

Bicikelj
Bicikelj je sistem izposojanja koles v Ljubljani, podoben sistem v Kopru vodi tudi Študentska organizacija Univerze na Primorskem. Prednost le-tega je, da ti je na voljo 24 ur na dan, 7 dni v tednu in ti zagotavlja preprosto uporabo tako podnevi kot ponoči. Na voljo je kar nekaj postajališč, kjer si lahko izposodiš kolo in ga na drugi (ali isti) postaji vrneš. Slabost je, da postaje niso v bližini vseh fakultet in študentskih domov, zato preveri, katera je tebi najbližja. Dobra stran pa je, da se pri kolesarjenju razmigaš, ne onesnažuješ okolja, ker kolo vrneš na postajo ne tvegaš kraje kolesa in na sploh je transport s kolesom v mestih bolj tekoč. Cena pa je naslednja, za 3€ na leto si lahko neomejenokrat izposodiš kolo v kosu do 1h, tudi večkrat na dan. V kolikor kolesa ne vrneš na postajo po eni uri, ti Bicikelj naslednje ure zaračuna (prva in druga ura sta vsaka po 1€, tretja je 2€ itd).
Kaj moraš storiti, da lahko začneš uporabljati Bicikelj?
Imeti moraš kreditno kartico, ki jo bo Bicikelj bremenil, v kolikor boš uporabljal kolo več kot eno uro in za prvi prispevek (tedenski-1€ ali letni-3€). Na spletni strani www.bicikelj.si/naročanje slediš napisanim navodilom, ki so enostavna, bodi pa previden pri uporabi kreditne kartice na spletu!

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *