Nahrani možgane – kako?

Januarja na fakultetah nastopi t. i. izpitno obdobje, ko se študentje s polno paro učimo in naprezamo svoje možgane, da bi obveznosti kar se da uspešno opravili.

Ali ste vedeli, da obstaja hrana, ki spodbuja delovanje možganov?

O tem je predaval Marjan Krebelj v soboto, 27. januarja, v prostorih na Bazoviški cesti 19 v Ilirski Bistrici, kjer ima sedež podjetje Zdrava skušnjava.

Predavanje je bilo namenjeno predvsem študentom, poslovnežem in miselno obremenjenim ljudem, ki bi radi izboljšali delovanje svojih možganov (inteligenco, spomin, koncentracijo in ustvarjalnost), zdravje in počutje nasploh. Kot pravi Marjan, je prvi korak sprememba prehrane – potrebno je zmanjšati vnos mesa, mleka in mlečnih izdelkov, ter jajc; s svojega jedilnika je treba umakniti tudi procesirano hrano. Dobro je uživati več polnovrednih živil in čim manj glutena. Krebelj spodbuja uživanje presne in doma pridelane hrane.

Predavatelj je navzočim predstavil dihotomijo JIN – JANG, pri kateri jin predstavlja hladno in melanholično hrano, jang pa vročo, gorečo in toplo. Pomembno je, da si glede na naše počutje izberemo prava živila in težimo k ravnovesju. Predstavil je tudi superživila, ki pripomorejo le pod pogojem, da upoštevamo prej navedene spremembe pri prehrani in gibanju.

Ob vsem tem ima velik pomen gibanje, zlasti v naravi in gozdu, saj hormoni rastlin dobro vplivajo na naše počutje. Ne smemo pa tudi pozabiti, kako zelo pomemben je spanec.

Predavanju je sledila priprava hummusa z nori algami (jang hrana) in kakija z rožičevo moko (jin hrana). Demonstracijo je vodil Ivan Zatković iz Zdrave skušnjave, ob degustaciji jedi pa smo se vsi skupaj zapletli v dolg in prijeten pogovor.

 
Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *