Pridružite se boju proti neplačanim pripravništvom!

Sindikat Mladi plus poziva, da se mu aktivno pridružite v boju proti neplačanim pripravništvom, da ga o vseh oblikah neplačanih del obveščate in pomagate širiti poziv med tiste, ki neplačana dela opravljajo.

 

Neplačana oziroma volonterska pripravništva so dobro poznana praksa izkoriščanja mladih v Sloveniji. Najpogosteje o njih slišimo v povezavi z delom v vrtcih, šolah, odvetniških pisarnah, na sodiščih in v davčni upravi, torej na področjih, kjer je opravljeno pripravništvo običajno nujna podlaga za opravljanje izbranega poklica.

Če smo v preteklosti morebiti še lahko trdili, da so neplačana pripravništva predvsem izjema, so danes postala – pravilo. S tovrstno prakso se seveda noben delodajalec noče pohvaliti, zato je do podatkov o tem, koliko tovrstnega suženjskega dela se v Sloveniji sploh opravi, skoraj nemogoče priti.

Tu nastopite – vi! Pridružite se v boju proti neplačanim pripravništvom tako, da za začetek pomagate z zbiranjem informacij o tem, kje in kakšna neplačana pripravništva ste opravljali, še opravljate ali veste, da se izvajajo. Posebej nujno se potrebuje podatke o volonterskih pripravništvih v privatnem sektorju, saj so na tem področju informacije zelo skope ali pa jih sploh ni. Sindikat Mladi plus prosi, da mu za vsak primer posebej pomagate zbrati kar največ informacij. Ne skrbite, če nimate vseh podatkov. Vsakršna informacija šteje!

Pozorni bodite na naslednje:

1) Kje se izvaja neplačano pripravništvo?
2) Ali lahko Sindikatu posredujete objavo/razpis za opravljanje volonterskih pripravništev pri omenjenem delodajalcu?
3) Ali lahko posredujete kakršnokoli dokazilo o izvajanju volonterskih pripravništev (dogovor/pogodba/razpis/e-pošta/dokazilo o plačilu stroškov prehrane in prevoza …)?
4) Koliko mladih pri omenjenem delodajalcu opravlja pripravništvo? Na podlagi česa sklepate o tej številki?
5) Kateri stroški in v kakšni višini (če sploh) so volonterskim pripravnikom kriti? Lahko priložite kakršnokoli dokazilo/potrdilo?
6) Koliko časa traja pripravništvo (v celoti) in koliko ur na dan/teden/mesec se izvaja?
7) Kakšne naloge/delo opravljajo volonterski pripravniki?
8) Ali bi bili pripravljeni o opravljanju pripravništev tudi spregovoriti? (npr. za spletno stran Sindikata Mladi plus ali za medije – lahko javno ali anonimno)?

 

POMEMBNO: Sindikat Mladi plus zagotavlja, da bodo vsi vaši podatki ostali anonimni (nihče ne bo vedel, da ste ravno vi posredovali podatke o določenem pripravništvu)!
Podatke se v prvi vrsti potrebuje za sestavo realne in predvsem preverljive slike stanja neplačanih pripravništev v Sloveniji, saj tovrstnih podatkov enostavno ni. Prejete informacije bodo raziskane in objavljene v obliki seznama oz. ‘črne liste’ delodajalcev, pri katerih poteka neplačano delo v obliki volonterskih pripravništev. Zbrani podatki bodo podlaga za nadaljnji boj zoper neplačano delo in izkoriščanje mladih s strani delodajalcev.

Zbrani podatki bodo razdeljeni po vsebinskih sklopih – glede na področje in vsebino, kjer se volontersko pripravništvo izvaja. Za vsako področje posebej se bo skušalo pripraviti predloge rešitev (ukrepov), ki bi tovrstno prakso v prihodnje preprečevali. Dokaz, da se to da tudi v Sloveniji, je opravljanje pripravništva v socialnem varstvu, kjer so v okviru javnega razpisa za spodbujanje zaposlovanja iskalcev prve zaposlitve na področju socialnega varstva razpisana plačana pripravništva. Na soroden način in v dialogu s pristojnimi organi želi Sindikat iskati rešitve tudi za vsa ostala področja neplačanih pripravništev.

V kolikor se nam želite pri pripravi ukrepov aktivno pridružiti, ste toplo vabljeni: V Sindikat Mladi plus se lahko včlanite ali pa ga spremljate preko spletne strani mladiplus.si, dodatne informacije najdete tudi Facebook (@mladiplus) ali Twitter (@mladiplus) profilu Sindikata.

Vsak četrtek, ob 18. uri, poteka v 5. nadstropju Dalmatinove 4  tudi odprti sestanek Sindikata Mladi plus, na katerega ste vabljeni vsi, ki imate komentarje, predloge, pomisleke, kritike in rešitve.

Ekipa Sindikata Mladi plus vas prav tako prosi, da ji pomagate širiti poziv – osebno, med prijatelje in znance, preko e-pošte in družabnih omrežij. Naj njihov moto – SKUPAJ SMO MOČNEJŠI – postane tudi vaš, saj le združeni lahko poskrbimo za dostojnejše delo in življenje – za vse nas!

Hvala!

Dodatne informacije;
Zala Turšič, predsednica Sindikata Mladi plus
M: 031 452 288
E: info@mladiplus.si

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *