Proti ukinitvi vzporednega in zaporednega študija

Objavljen razpis za vpis v študijsko leto 2013/2014 glede na spremembo ukinja razpisana mesta za brezplačen vzporedni in zaporedni študij. Kljub obljubi ministrstva, da bo naša zavzemanja za ohranitev mest upoštevalo, so razpis objavili brez razpisanih mest. Tako se tudi Zveza ŠKIS pridružuje stališču krovna Študentske organizacije Slovenije in ostro nasprotuje ukinitvi vzporednega in zaporednega študija.

 

Zveza ŠKIS nasprotuje ukinitvi razpisanih mest za vzporedni in zaporedni študij, do katere je prišlo z objavljenim razpisom za vpis v študijsko leto 2013/2014. V okviru delovanja Študentske organizacije Slovenije smo temu nasprotovali že ob osnutku spremembe pravilnika o razpisu, kjer smo sodelovali pri pisanju pripomb, ki so bile poslane pristojnemu ministrstvu. Žal te pripombe niso bile upoštevane. Ministrstvo je ob tihi podpori univerz sicer v pravilniku ohranilo možnost vzporednega in zaporednega vpisa, vendar pri razpisu teh mest ni razpisala.

Po pravilniku je v preteklosti tovrstnemu vpisu bilo namenjenih 5 % razpisanih mest v posamezen program. Žal ugotavljamo, da so tudi univerze spremembe podprle na škodo najbolj nadarjenih in prizadevnih študentov, čeprav so se po drugi strani pritoževale nad 20% znižanjem vpisnih mest na določenih študijskih programih.

Zveza ŠKIS je prisostovala tudi pri pisanju izjave za javnost na Študentski organzaciji Slovenije, kjer ostro obsojamo tovrstno ravnanje ministrstva, ki po našem mnenju uničuje možnosti multidisciplinarnosti študija ter spodbujanje pridnosti študentov. Celotna izjava je dostopna preko: http://www.studentska-org.si/novice/nesprejemljivo-omejevanje-najbolj-prizadevnih-in-sposobnih-studentov

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *